Na inicijativu Nj. E. Nebojše Rodića, ambasadora Srbije u Crnoj Gori, danas je predsjednik Opštine Petnjica  sa saradnicima primio ambasadora u zvaničnu posjetu.

Sastanku je pored Nj.E. ambasadora Rodića prisustvovao i konzul, gospodin Nemanja Sekički.

Ispred opštine Petnjica, pored predsjednika Opštine, gospodina Samira Agovića, sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Opštine, Selvudin Šabotić, menadžer opštine Alen Pljakić i samostalna savjetnica iz Službe predsjenika Opštine, Šejla Šabotić.  

Predsjednik Opštine je ovaj sastanak ocijenio kao izuzetno konstruktivan, uz ubjeđenje da će se otpočeti dobra saradnja.

Glavna tema sastanka je bilo otvaranje graničnog prelaza prema Srbiji, koje bi građanima bilo od velike vaznosti.

Vlada Crne Gore je 2019. godine donijela Odluku o otvaranju ovog  graničnog prelaza, međutim, izostao je odgovor od Vlade Srbije. Inicijativa za otvaranje graničnog prelaza je potekla od građana upravo opštine Petnjica.

Napominjemo da bi otvaranje ovog graničnog prelaza bilo isključivo za protok ljudi, kojima bi to bilo od velike važnosti, pogotovo u ljetnjim mjesecima zbog prirode posla poljoprivrednih i sezonskih poslova.

Ovim graničnim prelazom bi udaljenost između opštine Petnjica i pobratimske opštine Tutin iznosila svega 50 tak kilometara.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima saradnje u oblasti kulture, sporta, razmjene pozitivnih iskustava u oblastima poljoprivrede i turizma sa graničnim opštinama.

Nj.E. ambasador Rodić je ovom prilikom posjetio i Centar za kulturu Petnjica, odnosno muzejsku jedinicu, kao i staru džamiju u Petnjici, gdje su ga primili glavni imam, ef. Husejin Ramčilović i predsjednik Medžlisa, Rifat Agović.

Share this post

About the author