Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je krajem 2023. godine, u saradnji sa renomiranom konsultantskom kućom Green Environment Services i kreativnim timom agencije Design Box izradilo paket informatora vezanih za zagađenje vazduha i uticaj zagađenja na zdravlje ljudi namjenjen široj javnosti.

Ovaj informativni paket usmjeren je na nekoliko ključnih pitanja koja postaju aktuelna svake zime, kada se kvalitet vazduha u Crnoj Gori, naročito u sjevernoj regiji naglo pogorša uslijed povećane potrebe za grijanjem domaćinstava koja u najvećem broju za grijanje koriste čvrsta goriva. Sezoni grijanja svake godine prethodi period paljenja poljoprivrednog otpada i ostataka od žetve u jesenjim mjesecima, a sa početkom proljeća zbog uređenja dvorišta slijedi još jedan talas crnog dima, čime se broj dana sa prekoračenjima graničnih vrijednosti zagađujućih materija u vazduhu povećava, a samim tim i negativni uticaji na zdravlje ljudi.

Stoga su dva informatora iz ovog paketa posvećena upravo ovim pitanjima:

  • Informator o grijanju domaćinstava čvrstim gorivima sa brojnim savjetima o pravilnom loženju kako bi se umanjili negativni uticaji na kvalitet vazduha;
  • Informator o paljenju poljoprivrednog otpada koji objašnjava brojne negativne uticaje ove pojave i ukazuje na opasnosti i alternative paljenju poljoprivrednog otpada i ostataka od žetve.

Problem zagađenja vazduha suspendovanim česticama (PM 10 i PM 2.5) dugogodišnji je problem u Crnoj Gori i ne može se riješiti instant rješenjima, naročito ne onim koja se umjesto uzrokom, bave posljedicama. Međutim u današnjem, potrošačkom društvu, gdje su mnoga “rješenja” udaljena samo jedan “klik” od on-line kupovine došlo je do mnogih nepoznanica i zabluda u pogledu zaštite zdravlja ljudi, te su stoga u ovom informativnom paketu još dva informatora koja daju odgovore na pitanja da li vas maska za lice može, i u kojoj mjeri zaštiti od zagađenja i koje su prednosti ali i mane korišćenja kućnih prečišćivača vazduha.

  • Informator o maskama za lice i zagađenju vazduha koji daje precizne informacije o situacijama, vremenskom trajanju upotrebe i vrstama zaštitnih maski koje se u određenom obimu mogu koristiti u svrhu zaštite od zagađenja
  • Informator o prečišćivačima vazduha za kućnu upotrebu koji ukazuje na mogućnosti različitih tipova prečišćivača ali i na opasnosti koje može donijeti upotreba ovih uređaja.

Informatori su pisani na jednostavan način i sadrže brojne ilustracije kako bi pružena informacija bila jasna i cjelovita. Na ovaj način Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera želi da dodatno motiviše učešće građana u donošenju odluka u oblasti zaštite životne sredine i ukaže na potrebe dugoročnog planiranja i promjene navika i odgovornosti.

Share this post

About the author