JAVNE RASPRAVE

OBRASCI

JAVNE NABAVKE

ODLUKE

SLOBODAN PRISTUP INFORMACIJAMA

IZBORI

Večeras je u Ministarstvu kulture na Cetinju otvorena izložba “Izrada Bihorskog ćilima” koja je realizovana u okviru programa Evropske godine kulturne baštine.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović u svom obraćanju istakao je da je ovaj projekat od izuzetne važnosti ne samo za naše podnevlje, za kraj Bihor, već i za državu Crnu Goru koja je prepoznala vrijednost samog Bihorskog ćilima.

"Sa današnjeg aspekta mi želimo da, pored toga što nam je namjera da očuvamo tradiciju, učinimo kroz ovaj projekat ekonomsko snaženje naših žena. Vjerujemo da kroz socijalno preduzetništvo, dakle u ovom slučaju žensko, možemo ekonomski snažiti današnju Bihorku. Sa druge strane želimo da osnujemo Muzej ćilimarstva i tako učinimo kvalitetnijom turističku poudu u našoj sredini", kazao je Agović.

 

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da pored nesumnjivog istorijskog značaja, izrada bihorskog ćilima u Crnoj Gori predstavlja i onaj dio nasljeđa koji je veoma upotrebljiv u savremenoj primjenjenoj umjetnosti, pogotovo u kontekstu obnove i čuvanja tradicionalnih zanata, kao jednog od mehanizama razvoja kreativnih industrija.

"Upravo zbog toga, bihorske ćilime koji su ovde prezentovani moramo tretirati kao dostignuće, koji nije samo arhivski podatak minulih pregnuća narodnog stvaralaštva, već kao osoben fenomen tradicije čiji resursi adekvatnom primjenom i svremenom kontekstualizacijom mogu da doprinesu ekonomskom i turističkom razvoju zajednice koja ga baštini", kazao je Bogdanović.

Motivi, kolorit i metode tkanja bihorskih ćilima učinili su da njihova ljepota i značaj nadiđu prostor u kom su nastajali, naveo je Bogdanović.

Izložba “Izrada bihorskog ćilima” biće u Ministarstvu kulture otvorena do 18. maja.

 

View the embedded image gallery online at:
http://petnjica.co.me/43-kultura.html#sigFreeId679a09b1e3

 

 

 

Obavještenja i konkursi

PREDSJEDNIK OPŠTINE

SAMIR AGOVIĆ

PREDSJEDNIK ŠKUPŠTINE

MEHMED ADROVIĆ

POTPREDSJEDNIK OPŠTINE

MUSLIJA KALIĆ

GLAVNI ADMINISTRATOR

MIRSAD ĆATOVIĆ

SEKRETAR LOKALNE UPRAVE

ZIKO ALILOVIĆ

SEKRETAR SKUPŠTINE OPŠTINE

ADIS DURAKOVIĆ