Akcijom čišćenja izletišta na Turjaku, Opština Petnjica je obilježila Dan zaštite životne sredine. Već godinama predstavnici lokalne uprave izvode akcije čišćenja na svojoj teritoriji, s ciljem da se probudi svijest građana o važnosti očuvanja životne sredine.

„Cilj ove akcije je bio da pošaljemo javnosti poruku o tome kako treba čuvati prirodu, a naše područje se može pohvaliti netaknutom prirodom i predivnim krajolicima, na čemu nam mogu pozavidjeti mnoge druge sredine“, kazali su za portal radija iz petnjičke lokalne uprave.

Ove godine akcija je izvedena na lokaciji Turjak, uzimajući u obzirom da je to najveće i najposjećenije izletište, naročito u ljetnjim mjesecima. Kako su kazali učesnici akcije iz lokalne uprave, ova akcija je važna sa aspekta zaštite životne sredine kao i razvoja turizma i valorizacije turističkih potencijala u opštini Petnjica.

„Turijak je jedna od naših najljepših planina. To je atraktivno mjesto sa mnogo potencijala za razvoj različitih turističkih sadržaja kao sto su haiking, baiking, skijanje, lovni  i eko turizam  i  sl. Mjesto je bogato raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama kao i brojnim izvorima pitke vode što ga preporučuje za zaštitu i pretvaranje u regionalni park prirode u narednom periodu. Akcija je izvedena u saradnji sa susjednom opštinom Rožaje na čijoj se teritoriji nalazi jedan dio Turjaka. Zajedničkim snagama smo očistili znatnu površinu izletišta i pokazali kako aktivizam i volonterizam pokrenut od strane lokalne uprave možemo prenijeti i na NVO sektor i građane i na taj način praviti velike pomake u svim oblastima u životu pa i na polju očuvanja i unapređenja zaštite životne sredine. Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su podržali našu akciju a posebno kolegama iz opština Petnjica i Rožaje koji su dali veliki doprinos u njenoj realizaciji“.