U utorak  31.08. u  Centru za kulturu Petnjica održana je tradicionalna manifestacija „XVI Dani Dijaspore“.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici lokalne uprave, predsjednik Opštine Samir Agović, predsjednik SO Mehmed Adrović,  Predrag Mitrović – direktor uprave za dijasporu, Branka Bogavac – istaknuta književnica, Edin Latić – predstavnik savjeta za saradnju sa iseljenicima, Iljaz Rastoder – predstavnik Bošnjačko donatorskog fonda, Munir Ramdedović – predstavnik udruženja Montenegro – Luksemburg,  Rahim Agović – predstavnik Fondacije Agović, kao i mnogi drugi istaknuti bihorci.

Manifestaciju je svojim obraćanjem otvorio predsjednik SO Petnjica, Mehmed Adrović

„Hvala svima koji doprinose razvoju ovoga kraja, a da se razvija možemo vidjeti na svakom uglu jer je Petnjica postala veliko gradilište. Pozvao bih sve da i dalje nastave da rade na tome da razvijemo ovaj kraj i zajednički stvorimo povoljne uslove za život. Mišljenja sam da dijaspora bez Petnjica može ali Petnjica bez dijaspore ne može kada je u pitanju razvoj u ekonomskom smislu“, kazao je Mehmed Adrović.

Prisutnima se obratio i Predrag Mitrović, direktor Uprave za dijasporu uz zahvalnost što je pozvan da prisustvuje šesnaestim danima dijaspore u Petnjici.

„Dijaspora je uvijek značajan segment u razvoju cijele Crne Gore, a ne samo Petnjice. Zahvalan sam svima koji su spremni da ulože i pomognu razvoj bilo kojeg dijela, a mogu reći da je od svih pomaka koji su napravljeni najveći u jačanju saradnje između matice i iseljenika. Iseljavanja je bilo od kako je vijeka i svijeta, ali je uvijek postojala snažna veza sa iseljenicima, jer je u zajedništvu snaga“, kazao je u svom obraćanju Mitrović.

Predsjednik opštine Samir Agović zahvalio se dijaspori na velikom doprinosu za razvoj opštine

„Dani dijaspore traju jer mi to želimo, jer se mi zalažemo da opstanu. Ako uspijemo da spriječimo migracije biće života  za sve nas, a ako ne uspijemo bojim se za sve nas. Svjedoci smo da dijaspora uvijek daje veliki doprinos razvoju kraja, a sama činjenica je i 105.000 eura koje su prikupili za asfaltiranje puta ka Ponoru“, kazao je Agović.

U okviru manifestacija upriličeno je i uručivanje nagrade ljudima koji su doprinijeli razvoju putne infrastrukture u svom zavičaju, i to: Iljazu Kožaru, Fahrudinu Rastoderu, Isadu Mehoviću i Zenu Rastoderu.

U nastavku svečanosti uslijedio je prigodan kulturno – umjetnički program.