U Centru za kulturu u Petnjici otvorena je prirodnjačka izložba „Posebna je Crna Gora“ koju je otvorila direktorica Prirodnjačkog muzeja dr Lidija Polović, istakavši zadovoljstvo što je u prilici da nakon izložbe u Cetinju, Nikšiću i Podgorici,  prvi put otvori izložbu u Petnjici i publiku upoznaju sa bogatstvom Crne Gore i njenim specifičnostima.

„Obaveza Prirodnjačkog muzeja i svih nas iz resora kulture je da afirmišemo kulturno i prirodno blago Crne Gore. U misiji da ovdje napravimo izložbu podržalo nas je Ministarstvo kulture, dok su Opština Petnjica i Centar za kulturu širom otvorili vrata da nas ugoste, a posebno zadovoljstvo nam je što je naša izložba dio jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija ovog kraja „Bihorskog kulturnog ljeta“. Nadam se da će se saradnja nastaviti i u buduće“, kazala je direktorica muzeja dr Lidija Polović.

Otvaranju izložbe prisustvovao je predsjednik Opštine Samir Agović koji je svojim obraćanjem istakao značaj izložbe „Posebna je Crna Gora“:

„Bihorsko kulturno ljeto je ovom postavkom dobilo na kvalitetu ponude i izazvalo interesovanje publike. Ova izložba nosi naziv „Čudesna je Crna Gora“, ali ja bih ipak kazao da je ovo jedinstvena Crna Gora jer je izložbi prethodio promišljen i otvoren razgovor sa ministrom kulture Bogdanovićem i direktoricom Prirodnjačkog muzeja, Polović o potrebi da se petnjičkoj publici predstavi muzej sa svojim bogatim eksponatima. Značajno je to što će naša djeca u osnovnom i srednjoškolskom uzrastu imati priliku da u prvim danima septembra pogledaju izložbu pa će ona poslije toga sasvim sigurno poprimiti edukativni karakter“, kazao je predsjednik Opštine Samir Agović.

Među izloženim eksponatima naći će se i mnogi primjerci koji žive ili se mogu naći na ovom području.

Cilj izložbe je da posjetioce upoznaju sa osobenostima crnogorskog biodivezitet i geodiverziteta, a naročito mlađim naraštajima skrenuti pažnju na to da žive i odrastaju u izuzetnom kutku svijeta. Poseban akcenat je na endemičnim i rijetkim vrstama koje su u svjetskim biološkim i geološkim krugovima prepoznate kao crnogorski simboli.