Ambasador Bugarske u Crnoj Gori Mladen Červenjakov u petak je posjetio opštinu Petnjica gdje se sastao sa predsjednikom opštine Samirom Agovićem i predsjednikom skupštine Mehmedom Adrovićem.

 

Jedna od važnih tema na sastanku odnosila se na aktivnosti u opštini Petnjica kao i o komparativnim prednostima razvoja petnjičke opštine, o investicionim ulaganjima i o aktuelnostima u opštini Petnjica.

Ambasador Bugarske je izrazio interesovanje za resurse kojim raspolaže Petnjica istakavši da je jako zadovoljan onim što je vidio u Petnjici.

„Jako sam zadovoljan ovim što sam vidio u Petnjici. Ovo je prelijepo mjesto, netaknuta priroda i oduševljavaju me investiciono razvojni projekti koji se realizuju u Petnjici“, istakao je ambasador Mladen Červenjak.

„Zajednički stav nam je da bi bilo od suštinske važnosti da se pronađe jedna opština u Bugarskoj kako bi se pobratimili i tako ostvarili saradnju u oblasti kulture, sporta, ekonomije ali i imali pretpostavku da koristimo sredstva iz EU fondova koja su dostupna a to bi bilo poželjno da naša opština, iz Crne Gore, bude pobratim sa nekom od opština iz EU jer se na taj način mnogo lakše mogu povući sredstva. Takođe smo zajednički konstatovali da je opština Petnjica opravdala svoje postojanje kao lokalna uprava i da je, iz godine u godinu, vidan napredak u ekonomskom i svakom drugom razvoju sredine. Ambasador je izrazio veliko interesovanje za mlade ljude u oblasti poljoprivrede i turizma i upoznat je od naše strane da se mnogo toga radi na razvoju poljoprivrede uz konstataciju da je Vlada Crne Gore i ministarstvo poljoprivrede jako dobar partner. To se može primijetiti i na realizaciji putnog pravca Berane – Petnjica, gdje će poljoprivredna domaćinstva na ovom putnom pravcu, prije svih i MZ Polica na beranskoj strani, imati dobar benefit“, kazao je predsjednik Samir Agović.

Ambasador je obišao kulturno istorijski spomenik, petnjičku džamiju i istakao zadovoljstvo što je upoznao jednu malu ali jako simpatičnu opštinu kao i to što je ostvario dobru komunikaciju sa opštinom Petnjica, ne samo tokom današnje posjete već i u ranijim kontaktima.

„Zajednički cilj je nastavak saradnje na relaciji ambasada Bugarske i opštine Petnjica u periodu koji je pred nama“, zaključio je predsjednik Samir Agović.