Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, juče je boravio u prvoj zvaničnoj radnoj posjeti opštini Petnjica, gdje se sastao sa predsjednikom opštine Samirom Agovićem i njegovim saradnicima.

Jedna od važnih tema na sastanku odnosila se na aktivnosti u opštini Petnjica kao i o investicionim ulaganjima, komparativnim prednostima razvoja petnjičke opštine.

Predsjednik Agović upoznao je ambasadora sa aktivnostima koje vodi opština, o prednostima i svemu onom što je od životnog značaja za građane opštine Petnjica. “Ambasador Hrvatske je pokazao visok stepen interesovanja za potencijale koje ima Petnjica, za naše aktivnosti i izrazio veliko poštovanje za ono što je Petnjica u veoma kratkom periodu postigla nakon osnivanja i postanka kao samostalna opština. Ono što je posebno akcentovano je mogućnost saradnje između određenih gradova ili regija sa područja Hrvatske i naše opštine na polju kulture i sporta. Posebno je u fokusu bila mogućnost saradnje u okviru projekata koje nudi EU i konstatovali smo da je velika mogućnost saradnje na tom planu ako uzmemo u obzir da je Hrvatska članica EU i da je njena administracija prošla sve ovo i da nam može biti pozitivan primjer. Iskoristili smo priliku da upoznamo ambasadora sa snažnom podrškom Vlade Crne Gore, realizovanim projektima koji su za period od nastanka opštine do sada, iznosili oko 20 miliona eura sa nivoa Vlade Crne Gore. Takođe, istakli smo podršku koju imamo od Ministarstva kulture na valorizaciji kulturnih dobara naše opštine i ambasador je bio u prilici da vidi dvije naše aktivnosti koje sprovodimo, Bihorski ćilim i lokalitet Torine, i lično se uvjeri u te vrijednosti. Poseban akcenat u razgovoru stavili smo na aktivnosti naše brojne dijaspore i spremnost naše dijaspore da pomogne svom zavičaju i svom kraju, što je ambasador sa velikim poštovanjem pozdravio.

Iskazujem veliku zahvalnost ambasadoru što je izdvojio vrijeme da posjeti našu opštinu i na njegovu spremnost da pomogne u razvoju naše sredine u tehničkom smislu kao i su smislu projekata, povlačenjem sredstava iz EU, kazao je predsjednik opštine Samir Agović.