U subotu, 1. decembra u prostorijama Generalnog konzulata  Crne Gore u Frankfurtu, Crnogorsko-njemačko udruženje građana Monte-Hess u saradnji sa Generalnim konzulatom i opštinom Petnjica promovisali su Bihorski ćilim“.

U prepunoj sali konzulata, prezentovan je bihorski ćilim kao dio nematerijalne kulturne baštine Crne Gore. U prezentaciji su učestvovali: Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, Generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadžić, konzul Dejan Vuković, predsjednik opštine Petnjica Samir Agović i autor projekta Ismet Latić, kao i medijator programa Vojo Jestrović. Na skupu su pored pomenutih, prisustvovali i predsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima Nenad Popović kao i brojni predstavnici udruženja iz dijaspore.

 „Inicijativa je potekla od strane konzulata i našeg zavičajnog udruženja „MonteHess“. Ovo je bila prilika da se veliki broj naših građana, koji su porijeklom iz Petnjice i Crne Gore, ali i susjednih država, upoznaju sa nedavno proglašenim nematerijlanim dobrom Crne Gore, Bihroskim ćilimom.

Brojna publika je bila oduševljena i iskazala je veliko poštovanje prema našoj namjeri da sačuvamo tradicionalne vrijednosti zavičaja. Ovo je naš dug prema bihorskoj ženi, stubu porodice, stubu domaćinstva i čuvaru nesvakidašnje tradicije tkanja. Izuzetno smo zahvalni generalnom konzulu Branislavu Karadžiću, zatim konzulu Dejanu Lukoviću i naravno, čelnim ljudima iz udruženja gospodi Voju Jestrović i Muhamedu Agoviću i njihovim najbližim saradnicima iz udruženja, koji su se zaista potrudili da promocija bude održana na tako visokom nivou“, kazao je predsjednik opštine Samir Agović.

Direktor Uprave za dijasporu je istakao zadovoljstvo što je u prilici da učestvuje u prezentaciji kulturne baštine Crne Gore i da je jedan od primarnih ciljeva Uprave za dijasporu da vodi računa o očuvanju i promociji, bogate kulturne baštine Crne Gore, među iseljenicima i dijasporom i da je to najbolji garant očuvanja dobrih veza sa matičnom državom.

Generalni konzul, Branislav Karadžić je istakao da, konzulat i ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore su u službi svih građana Crne Gore i da je kulturna diplomatija jedan od bitnih segmenata kojoj se posvećuje posebna pažnja. Izrazio je i zadovoljstvo što u povodu promocije bihorskog ćilima, sala konzulata u Frankfurtu nikada nije bila posjećenija. Što je, još jedan pokazatelj da su se odlučili na dobar potez, kada su pozvali opštinu Petnjica da organizuju ovu promociju.

Konzul, Dejan Vuković je u nadahnutom govoru iznio prelijepe stihove posvećene bihorskom ćilimu i jedan je od inicijatora ove promocije. Predsjednik udruženja „Monte-Hess“, koje je ujedno uz konzulat, organizator izložbe, veoma uspješno vodio promociju i na kraju je autor projekta Ismet iko Latić, imao dužu prezentaciju u kojoj je sažeto govorio o primarnim ciljevima valorizacije, zaštite i dalje promocije i unapređenja ambijenta, da se ovo nematerijalno kulturno dobro Crne Gore po kojem je opština Petnjica već brendirana, dalje promoviše i da se pored promocije, razvijaju projektne aktivnosti koje će dovesti do: ekonomske valorizacije, dalje međunarodne promocije i nominacije na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine, kao i izgradnje kuće bihorskog ćilima ili regionalnog muzeja, kojim bi se obezbijedili uslovi za dalje očuvanje ovog kulturnog blaga ali i stvaranja benefita koji će koristiti svim ženama koje su nosioci ove plemenite.

U okviru ove promocije, predsjednik Opštine Samir Agović i predsjednik  SO, Mehmed Adrović, dodijelili su prigodne zahvalnice organizatorima i istaknutim aktivistima koji su dali doprinos u organizaciji pomenute promocije.