Predsjednik Opštine, Samir Agović sastao se danas, sa direktorom Uprave javnih radova, Rešadom Nuhodžićem i njegovim saradnicima. Tom prilikom razgovarali su o realizaciji kapitalnih projekata koji se finansiraju iz budžeta Vlade Crne Gore.

 

 “Imali smo kvalitetan sastanak sa predsjednikom Opštine i njegovim saradnicima. Prije svega, želim kazati da imamo kvalitetnu saradnju i da, kao rezultat te saradnje, imamo projekte koji su realizovani i koji se realizuju na prostoru opštine Petnjica. Razgovarali smo o lokalnoj infrastrukturi, jer je to jedan od najznačajnih projekata koji se iz Uprave javnih radova realizuje za sve opštine, tako i za opštinu Petnjica. Dogovorili smo se o načinu i modelu realizacije, opredijeljena su sredstva i zaključili smo ugovor kojim će se finanirati izgradnja lokalne infrastrukture. Ono što želim istaći jeste podrška petnjičke dijaspore koja je itekako prisutna u Petnjici, čime se ne mogu pohvaliti druge opštine. Dogovorlili smo se i oko budućih projekata, prvo oko izrade tehničke dokumentacije za put Petnjica-Bioča, radićemo i na izradi tehničke dokumentacije za određeni broj klizišta na putevima koji vode prema Savinom Boru i ostalim mjesnim zajednicama. Tu su i projekti koji se tiču vodosnabdijevanja, prečišćavanja otpadnih voda i mosta u Petnjici, kazao je Nuhodžić.

Direktor Nuhodžić je, između ostalog, istakao da će se, u narednom periodu, podrška Uprave javnih radova i Vlade  usmjeriti ka unapređenju komunalne infrastrukture u Petnjici, da bi se, kako kaže, ostvarili bolji uslovi građanima Petnjice. 

 “Imali smo zadovoljstvo da nas posjeti direktor Uprave javnih radova, gospodin Nuhodžić sa saradnicima. Bila je prilika da još jednom razgovaramo o projektima koji su od izuzetne važnosti za lokalno stanovništvo. Poznato je da Petnjica uvažava snažnu podršku Vlade Crne Gore, premijera Markovića i direktora Uprave javnih radova Nuhodžića. Ovom prilikom želim da se zahvalim za korektan odnos prema opštini Petnjica.
Takođe, želim da naglasim da je Vlada i Uprava prepoznala potrebe građana Petnjice i nas iz lokalne uprave i da smo za svaki zahtjev imali podršku.

Današnji sastanak je bio prilika da definišemo način na koji možemo da realizujemo projekte koje smo kandidovali i kako da radimo na drugim projektima. Uprava javnih radova je, za razvoj lokalne infrastrukture i potrebe opštine Petnjica izdvojila 520. 000 eura, što je za nas izuzetno važno.  Lokalna uprava i Vlada Crne Gore, uz podršku naše brojne dijaspore, su stub razvoja opštine Petnjica, tako da, vjerujem da ćemo ostvariti vidljive rezultate. Zahvalan sam gospodinu Nuhodžiću, koji je prvi prepoznao, u državi Crnoj Gori, važnost dijaspore koja svoje donacije usmjerava na razvoj lokalne infrastrukture.

Nastavićemo da unapređujemo korektan odnos sa Vladom i Upravom, ali je važno da imamo razumijevanje, ne samo za projekte u oblasti infrastrukture, već i za druge potrebe građana Petnjice. Važno je istaći da radimo na ključnim projektima koji se tiču izgradnje puta Petnjica-Bioča, za koje imamo obećanje od direktora Nuhodžića, da će se taj projekat intenzivno raditi u ovoj godini i realna su očekivanja da će se do kraja godine završiti sa projektnom dokumentacijom, kako bi sljedeće godine dobili potrebna sredstva iz kapitalnog budžeta za realizaciju ovog projekta, i tako petnjičani dobili novi putni pravac.

Radimo na regulaciji korita rijeke Popče i kanalizacione mreže, a sve sa ciljem da se izradi prečišćivač, za čiju realizaciju su, Vlada Crne Gore, Ministarstvo turizma i održivog razvojam obezbijedili sredstva, za šta očekujem da će u ovoj godini doći do realizacije.
Zajedno smo konstatovali da Vlada Crne Gore ima strategiju da sjever bude razvijena sredina, da u budućnosti imamo više radnih mjesta, nove škole, nove vrtiće, uz ovo što se radi na saobraćajnoj infrastrukturi, ja mislim da je to pravi način kako zaustaviti migraciju stanovništva sa sjevera.

Želim da podvučem, da je Uprava javnih radova, uz Ministarstvo poljoprivrede, jedan od naših najboljih partnera i zajedno sa ova dva državna organa, Petnjica se mijenja. Petnjica će zasigurno vrlo brzo biti na većem stupnju razvoja nego što je danas  i da će parametri koji se koriste kod ocjenjivanja razvijenosti biti u plusu i da će Petnjica za dvije godine sasvim sigurno biti opština, ne na samom začelju, po stepenu razvijenosti, već da ćemo napredovati makar ka tom srednjem dijelu stepena razvoja opština u Crnoj Gori”, istakao je predsjednik Opštine.