JAVNE RASPRAVE

OBRASCI

JAVNE NABAVKE

ODLUKE

SLOBODAN PRISTUP INFORMACIJAMA

PREDSJEDNIČKI IZBORI 2018

Juče, 13.04.2017.god. u Petnjici je u okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore „Zaustavimo nasilje“, uz podršku EU i Telenor fondacije održana manifestacija i javni razgovori na temu odnosa roditelja i djece. Tim povodom su građani Petnjice imali priliku da sa stručnjacima iz Udruženja psihologa, kao i predsjednikom opštine  Samirom Agovićem, šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom i i koordinatorkom SOS Roditeljske linije i NVO „Roditelji“ Lepom Žunjić, razgovaraju o odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva.
U ulozi prijatelja kampanje na javnim razgovorima učestvovao je i  Samir Rastoder, glavni i odgovorni urednik Radija Petnjica, koordinatorka ove manifestacije za Petnjicu je Nermina Muratović.

U skladu sa porukom većine građana Crne Gore (77%) koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja, ovi događaji imaju za cilj da se, kroz razgovor sa građanima, prepoznaju servisi podrške koji su roditeljima potrebni na lokalnom nivou i na čijem uspostavljanju opštine mogu raditi zajedno sa civilnim i privatnim sektorom, stručnjacima i roditeljima.

Kampanja „Zaustavimo nasilje“ zasniva se na nacionalno reprezentativnom istraživanju UNICEF-a iz decembra 2016. koje pokazuje da je generalno visoka tolerancija društva prema nasilju. Svaki drugi građanin smatra da je fizičko kažnjavanje djece prihvatljivo, kao i da vikanje na dijete nije nasilje. Trećina građana smatra da šamar i prijetnje djetetu nijesu nasilje, dok jedna četvrtina ucjenjivanje ne prepoznaje kao vid nasilja u vaspitavanju djece.

Ovaj događaj je bio dobro posjećen i izazvao je veliko interesovanje kod prisutnih. U pozdravnom obraćanju, između ostalog, predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović je istako sledeće: “ Raduje me da se ova manifestacija održava u Petnjici i da je opština domaćin ovako bitnog skupa. Ja kao bivši prosvjetni radnik i roditelj, mogu sa vama podijeliti iskustvo, da odgoj i vaspitanje djeteta zahtijevaju jako odgovoran i posvećen pristup. Pored učešća poorodice, škole i društvene zajednice, najodlučniji faktor je ekonomski ambijent, od kojeg u velikoj mjeri zavisi pravilan pristup prema odgoju i vaspitanju djece. Upotreba represivnih mjera u vaspitanju i odgoju djece je loš pristup koji neće dati adekvatne rezultate u a najvažnije je obezbijediti dobre ekonomske uslove u kojima i roditelji i djeca mogu imati uslove za pravilan razvoj i život.”

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks je izrazio zadovoljstvo posjetom Petnjici i istakao da “kroz adekvatne usluge za roditelje možemo drastično da smanjimo i spriječimo međugeneracijski ciklus nepovoljnih iskustava u djetinjstvu i glavni cilj javne debate kampanje „Zaustavimo nasilje“ je identifikovanje i uspostavljanje efektnih i „međupovezananih servisa kojima se promoviše pozitivno roditeljstvo i zaštita od nasilja i nepovoljnih iskustava tokom čitavog djetinjstva“.

Vijesti

PREDSJEDNIK OPŠTINE

SAMIR AGOVIĆ

PREDSJEDNIK ŠKUPŠTINE

MEHMED ADROVIĆ

POTPREDSJEDNIK OPŠTINE

MUSLIJA KALIĆ

GLAVNI ADMINISTRATOR

MIRSAD ĆATOVIĆ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

SEKRETAR LOKALNE UPRAVE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor.

SEKRETAR SKUPŠTINE OPŠTINE