srijeda, Novembar 22, 2017

Language Switcher

JA Promo Bar

Dobrodošli na zvaničnu Internet prezentaciju opštine Petnjica
Toggle Bar

Prazan modul 2

Search

Posjeta delegacije ministarstva za ljudska i manjinska prava opštini Petnjica

Danas su predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava posjetli  Petnjicu i sa potpredsjednikom Opštine, Muslijom Kalićem, obišli  dvije romske  porodice Beriša, povratnike iz Njemačke. Delegaciju ministarstva su činili: Sokolj Beganaj, Mirela Ramčilović i Ramiz Šahman a domaćini sastanka su bili podpredsjednici opštine Muslija Kalić i Zeid Škrijelj. Povod za posjetu je bolje upoznavanje predstavnika ministarstva sa zbrinjavanjem raseljenih romskih porodica. nakon radnog sastanka u opštini, delegacija ministarstva je sa predstavnicima opštine posjetila dvije romske porodice  i u neposrednoj komunikaciji sa porodicama istaknuti su aktuelni problemi i mogućnosti za njihovo rješavanje sa zajedničkim zalaganjem opštine Petnjica, resornog ministarstva i ostalih nadležnih institucija.

Porodicama se prvo obratio potpredsjednik Opštine Kalić i rekao da je cilj posjete saradnja u trajnom rješavanju njihovog statusa. Napomenuo je da se opština od samog početka zalagala za to i da će biti istrajna sve dok se to pitanje ne riješi.

 

Sokolj Beganaj je rekao da država u narednom periodu treba još više da radi na rješavanju pitanja koja se tiču smještaja, školovanja, upošljavanja, zdravstveng osiguranja i drugih koji su od ključnog značaja za normalan život.

 ,,U tom smislu bih posebno istakao zalaganje petnjičke lokalne samouprave za rješavanje svih tih pitanja, opština Petnjica prednjači u naporima da rešava problem romske populacije na svojoj teritoriji“, istakao je Beganaj.

Mirela Ramčilović je saopštila da se nakon upoznavanja sa njihovom situacijom obratila svim primarno nadležnim institucijama kao i upravi za zbrinjavanje izbjeglica koja djeluje u okviru Ministarstva rada i socijalnog staranja.

,,Primarno nadležne institucije predlažu da se ove porodice prijave za regionalni stambeni program odnosno za stanove koji se u ovom slučaju grade u Beranama. Na taj način bi njihovo stambeno pitanje bilo trajno riješeno.“