Opština Petnjica

Sekretarijat za lokalnu upravu

Broj:

Petnjica, 27.05.2022.god.

 

 

ZAPISNIK SA JAVNE RASPRAVE

Na Predlog Odluke o regulaciji saobraćaja na teritoriji opštine Petnjica

 

 

U cilju tumačenja Predloga Odluke o regulaciji saobraćaja na teritoriji opštine Petnjica javni uvid u pomenuti dokument bio je omogućen svim građanima i pravnim licima radnim danima u vremenu od 10 do 15h u prostorijama Sekretarijata za lokalnu upravu.

 

Na Javnoj raspravi koja je bila zakazana za 20.05.2022.godine od politickih stranki, MZ i građana nije bilo zainteresovanih, dok je ispred NVO i privrednih drustava bilo prisutno troje učesnika i to: NVO „Eko – Vrbica“ – Hidajet Ćeman, NVO „Talas Bihora“ – Enko Korać i NVO „Vis Legis“ – Arnes Latić koji je istovremeno predstavnik privrednog društva DOO „Zovi Petnjica“, dok je Adrovic Almir – frizerski salon „Apko“ dostavio predloge i sugestije u pisanoj formi a nije prisustvovao Javnoj raspravi.

 

Samostalna savjetnica za saobracaj i zastitu zivotne sredine u Sekretarijatu za lokalnu upravu opstine Petnjica, Anita Muhovic, je u uvodnom dijelu pozdravila ucesnike Javne rasprave i zahvalila se na izdvojenom vremenu. Potom je upoznala prisutne sa Predlogom Odluke.

 

Arnes Latic, ispred D.O.O “ZOVI PETNJICA“ , iznio je sledece predloge:

 

Ulicu Centar V nuzno je oznaciti kao zonu smirenog saobracaja.

Predlog se usvaja, s tim da zona smirenog saobracaja bude od marketa Tref do kraja ulice.

 

Ulica Centar V od marketa „Tref“ do restorana „Merak“ da bude zatvorena za saobracaj od 01.07 do 01.09 u terminu od 09:00h do 14:00h i od 20:00h do 24:00h osima za vozila: hitne pomoci, policije, vatrogasne sluzbe, komunalne sluzbe, taksi vozila i vozila sa posebnom dozvolom.

Predlog se odbija. S obzirom da je pomenuti dio ulice oznacen kao jednosmjerna ulica i zona smirenog saobracaja, nece biti saobracajnog kolapsa.

 

Ulica Centar VI i Centar VII potrebno je da budu ulice sa dvosmjernim saobracajnem zbog pijace i stovarista „Radmanci“ jer se u blizini tih ulica ne nalaze parking mjesta.

Predlog se usvaja.

Ulice Centar I i Centar III pozeljno je postaviti vertikalnu i horizontalnu signalizaciju(biciklisticka traka) za vozace bcikala i bicikala sa motorom, uz desnu ivicu kolovoza.

Predlog se odbija. Za biciklisticku traku nema tehnickih uslova za njeno obiljezavanje na trasi.

 

Ulice na kojima je pojacana frekvencija zivotinja potrebno je ograniciti brzinu kretanja sa vertikalnom i horizontalnom signalizacijom.

Predlog se djelimicno usvaja. Postavljena je vertikalna signalzacija kojom se ogranicava brzina kretanja sa 40km/h, dok se u narednom perodu planira nabavka i postavljanje usporivaca brzine u mjestu Plandiste.

 

Ulica Centar IX, parking ispod Centra za kulturu je prihvatljiv ali smatramo da je potrebno da se ista ulica oznaci kao jednosmjerna(u duzini parking mjesta). Razlog su parking mjesta koja ce istu ulicu onemoguciti za dvosjmerni saobracaj.

Predlog se odbija. Ulica Centar IX nema izlaz i ne moze se oznaciti kao jednosmjerna. Parking prostori planirani su van gabarita saobracajnih traka.

 

Ulica Centar V potrebno je da se dvije postojece lokacije, pored marketa „Prodavnica 6“, postavi vertikalna i horizontalna signalizacija za taksi vozila, sto je od opsteg znacaja i u interesu prodajnih objekata(marketi, pekare, trgovine mjesovite robe), kafe lokali, kafe restorani.

Predlog se odbija. Nije moguce oznaciti pomenute lokacije za taksi vozila jer bi se na taj nacin onemogucio prilaz marketu „Prodavnica 6“ .

 

Ulica Centar V lokacija pored dzamije(pored kamene ograde) pozeljno je oznaciti parking mjesta za putinicka i kombi vozila i ograniciti brzinu kretanja sa vertikalnom i horizontalnom signalizacijom.

Predlog se odbija. Ne ispunjava minimalno tehnicke uslove.

 

Ulice Centar IV, Centar V, za taksi stajalista sa brojem mjesta 1(jedno mjesto) na jednoj lokaciji nije dovoljno. Potrebno je dodati lokaciju za dva parking mjesta u ulici Centar V pored marketa „Prodavnica 6“. Lokacije koje zamisljene PREDLOGOM nijesu funkcionalne i nemaju dovoljno prostornog kapaciteta.

Predlog se odbija. Smatramo da su lokacije za taksi stajalista koje su odredjenje Predlogom Odluke funcionalne te da su postavljene na tri razlicite lokacije sa ukupnim brojem mjesta tri, dok se u samom centru Petnjice tj u Ulici Centar V ne moze oznaciti sto je predhodno i obrazlozeno.

 

Arnes Latic kao predstavnik NVO VIS LEGIS iznio je sledece predloge:

 

Ulice zabranjene za saobracaj autobusa

Ulice Centar V, Centar VI, Centar VII nijesu u potpunosti definisane. Navedene ulice imaju istu kategoriju za saobracaj i ne prepoznajemo razlog da ulice Centar VI i Centar VII budu zabranjene za saobracaj vozila za prevoz putnika, a iste budu dozvoljene za saobracaj teretnih vozila ako su tehnicke karakteristike tih vozila skoro indenticne.

Obrazlozenje: Ulica Centar V je oznacena kao smirena zona i ista ce bit zabranjena za saobracaj autobusa kao i teretnih vozila od marketa „Tref“ do kraja ulice.

 

Ulicu Centar II potrebno je dodati kao zonu za pjesake i bicikliste( oznaciti sa vertikalnom i horizontalnom signalizacijom) da bi dobili kruznu pjesacku stazu oko samog jezgra opstine.

Predlog se djelimcno usvaja. U toku je izvodjenje radova na pjesackoj stazi, predvdjeno DUP-om.

 

Zabranjeno gonjenje i vodjenje zivotinja na podrcju grada. Vratiti na dopunu jer nije definisano sta se podrazumijeva podrucje grada.

Predlog se usvaja. Promijenice se clan i glasice umjesto rijeci „podrucje grada“, rijeci „u okviru DUP-A“.

 

Ulice sa pjesackom zonom.

U periodu od 15.06. do 01.09. u vremenu od 20:00h do 01:00h je prihvatljiva. U periodu od 01.10. do 01.06 subota i nedelja od 18 do  24h vratiti na dopunu. Nije definisan period od 01.10 do 01.06 kao i period od 01.09 do 01.10 a samim tim i vremenski interval subotom zbog trgovina koje se nalaze u toj zoni.

Predlog se usvaja tako sto se brise stav „u periodu od 01.10. do 01.06 subota i nedelja od 18 do  24h“.

Navedeno je i da ni jedna lokacija u uzem gradskom jezgru nije odredjena za vozila koja prevoze osobe sa posebnim potrebama.

Obrazlozenje: Obiljezena su dva mjesta za lica sa invaliditetom u okviru parkinga administrativne zgrade Opštine , dok u užem gradskom jezgru  postoje obilježena još dva parking mjesta ( u blizini ambulante i ispod zgrade opštine).

Hidajet Ceman – NVO Eko – Vrbica postavio je pitanje kada ce se postaviti lezeci policajci odnosno usporivaci brzine u Vrbici u blizini skole.

Obrazlozenje: Nije moguce izvrsiti postavljanje usporivaca brzine u ruralnoj zoni jer jos uvijek podrucje grada nije pokriveno, kao i to da se Predlog Odluke odnosi na podrucje DUPa.

 

Predloge i sugestije koje je u pisanoj formi dostavio Almir Adrovic potpuno su identicni kao i one koje su dostavili NVO VIS LEGIS i DOO ZOVI PETNJICA – Arnes Latic, s tim da je predlog da se ulicom Centar V zabrani saobracaj vozilima koja prelaze nosivost 3,5t .

Predlog se usvaja, s tim da ce biti zabranjen saobracaj za teretna vozila preko 3,5 tone nosivosti od marketa „Tref“ do kraja ulice izuzev za vozila za snadbijevanje ugostiteljskih i trgovinskih objekata.

 

 

Zapisnik sacinila:

Anita Muhovic

Share this post

About the author